Innen permakultur har det de siste åra starta et prosjekt som kalles LAND, det står for Læring, Aktivitet, Nettverk og Demonstrasjon. Jeg har forstått det som sertifiserte steder hvor en kan se hvordan permakultur virker og blir designa, akronymet LAND ser jeg på mange måter som en liste av hovedfunksjonene ved hvert enkelt sted.
I Norge ser det ut som prosjektet har stoppet litt opp, men årets årsmøte valgt ny koordinator og vara for LAND prosjektet inn i norsk permakulturforenings styre.
Dessverre, i mine øyne, blir det også lagt fram mye om penger og LAND som potensiell inntjening osv. Det er et tema jeg kanskje kommer tilbake til. Men akkurat her vil jeg heller gå litt inn på en del tanker jeg har om alternativer til organisering.
Jeg tror det er enklest å vise gjennom eksempel, derfor tar jeg en tur gjennom folkeverksted. Jeg jobbet en stund med et folkeverksted - den gangen kalte vi det et hackerspace; det er steder som er åpne for folk flest hvor det er verktøy og plass for å skape og reparere. Samtidig blir det i seg selv samlingssteder for mange forskjellige mennesker, som i seg selv driver stedet. Folkeverksted bevegelsen har røtter i friprog miljøet og er i stor grad desentralisert og selvstyrende mye på lik linje som permakultur.
For å muliggjøre en oversikt har noen lagd hackerspaces.org som har en wiki, en nettside alle kan redigere; hvor en kan legge inn informasjon om sitt folkeverksted. Her er for eksempel det folkeverkstedet jeg var del av. Informasjonen der var det jeg som la inn selv. Her er også et kart over alle hackerspaces i verden som har lagt inn informasjon på nettsidene.
Det jeg tenker hadde vært en god måte å gjøre LAND eller generelt permakultur norges oversikt fremover er å lage en lignende side hvor alle kan legge inn sine permakultur prosjekter, også ha en sertifiseringsprossess for de som blir først spirer også senter. Alt med kart også videre.
Jeg tenker at hvis vi faktisk skal tilrettelegge for et nettverk, med kontakt og kunnskapsspredning tror jeg det er lurt å unngå flaskehalser. For alt som ikke trenger sertifisering vil en åpen side hvor hvem som helst kan legge inn permakultur-prosjekter ha størst mulighet for å gi en oversikt.
Dette er ikke veldig krevende teknisk sett - altså, det er ikke null kostnad, men ikke mye heller.